Chapel of S. Domingos

To intervene in architectural classified old buildings is a true demanding task, requiring care and wisdom as to explain the intentions to its everyday users, when the boundary between old and new is felt close to the heart.

The project consists on recovering a 17th century chapel, dedicated to S. Domingos and Sto. Amaro, placed in a small Portuguese village.

After a careful initial diagnose to define the intervention, traditional building techniques were chosen and adopted in its reconstruction, such as interior and exterior whitewash use, and landscape project and urban design is proposed to allow the preservation of the building in the future as to provide universal access to its surroundings and interior.

The existence of a late baroque altar in the interior of the chapel demanded the concept of the Project: we propose to amplify the space by characterizing the area that was annexed in 20th century as lateral chapel, giving unit to the complex through white wood panels covering, and providing small altar spaces to new devoting figures in it. In the remaining space, lighting design complemented the space with a perimetral line able to magnify light by ceiling reflex.

The materials were chosen according to natural site characteristics: oak wood in floors, wall covering and ceiling, local limestone and traditional Portuguese tiles.

A special dedicated furniture line was design to this Project, considering comfort and wellbeing of users as major guideline. Other dedicated objects were designed using the same principle.

MAASTE is proud to have collaborated with plastic artist Jorge Pé Curto in the definition of the new lateral access door for this chapel.

+ back to projects